Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη και σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη σωματική υγεία του ατόμου. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά περιλαμβάνουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ακολουθούν τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης:
- Διάθεση και Συναισθήματα
- Επίμονη θλίψη, κενότητα ή απελπισία: Αίσθημα βαθιάς λύπης που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς προφανή λόγο.
- Ευερεθιστότητα ή θυμός: Ενδέχεται να είναι πιο νευρικό ή ευερέθιστο, ακόμη και χωρίς εμφανείς αφορμές.
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης: Δυσκολία να ευχαριστηθεί από δραστηριότητες που άλλοτε τον ευχαριστούσαν (π.χ., χόμπι, κοινωνικές δραστηριότητες, σχέσεις).
- Σκέψεις και Γνωστικές Λειτουργίες
- Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων: Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να πάρει ακόμα και απλές αποφάσεις.
- Αίσθηση αναξιότητας ή ενοχής: Αισθήματα ενοχής, χαμηλής αυτοεκτίμησης ή και αυτοκατηγοριών χωρίς πραγματικό λόγο.
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για το θάνατο ή ακόμη και αυτοκτονικές ιδέες.
- Σωματικά Συμπτώματα
- Αλλαγές στον ύπνο: Μπορεί να παρατηρηθεί είτε υπερβολικός ύπνος (υπερυπνία) είτε αϋπνία, με πιο συχνό το πρόβλημα να ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί.
- Κόπωση και έλλειψη ενέργειας: Συνεχής αίσθηση κόπωσης, ανεξαρτήτως ξεκούρασης ή ύπνου.
- Αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος: Μπορεί να υπάρχει αύξηση ή μείωση της όρεξης, με αποτέλεσμα αλλαγές στο σωματικό βάρος.
- Συμπεριφορικές Αλλαγές
- Απομόνωση από κοινωνικές δραστηριότητες: Συνήθως, υπάρχει απόσυρση από φίλους, οικογένεια ή κοινωνικές δραστηριότητες.
- Μειωμένη αποδοτικότητα: Μειωμένη απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο και γενικά μείωση της λειτουργικότητας.
Αν κάποιος παρατηρεί κάποια από αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό του ή σε κάποιον κοντινό του άνθρωπο και διαρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, είναι καλό να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, και η κατάλληλη ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη βελτίωση της διάθεσης και της λειτουργικότητας.